lauantai 7. tammikuuta 2017

Valkosuklaaunelma


Valkosuklaa & karpalo juustokakku

Joulun alla mieleni teki juustokakkua, ja niitä oli tullut jo aiemmin tehtyä useampia erilaisia. Mihinkään tiettyyn ei ollut aineksia tarpeeksi, joten kakku syntyi kaapista löytyvillä tarvikkeilla. Tämä on ihan mielettömän hyvää! Samettisen pehmeää ja karpalojauhe antaa mukavan pikku säväyksen makuun. Ehdottomasti lempparini. Olen tehnyt eri kiilteillä ja nyt on vuorossa karpalokiille. Joulun aikaan tähän sopii loistavasti päälle glögi, ja jos kaipaa itse värjättävää niin spritekiille on siihen tarkoitukseen hyvä. Sopii siis monen eri kiilteen kanssa, tai ihan ilmankin jos niin haluaa. Mikäli tahdot hieman väriä täytteeseen, kannattaa karpalojauhe sekoittaa jo tuorejuustoseokseen. Karpalosiideri on maultaan ja väriltään melko mietoa, joten lisäsin kiilteeseen hieman pastaväriä. Jos teet juustokakun halkaisijaltaan 24cm vuokaan, lisää kiilteeseen 1 liivatelehti sekä 1dl nestettä.

Valkosuklaaunelma

 n.6-8 palaa

Pohja

200g Digestivekeksejä
75g voita

Täyte

3 liivatelehteä
2dl vispikermaa
1dl kuohukermaa
200g valkosuklaata
0,5dl tomusokeria
100g maustamatonta tuorejuustoa
100g vaniljarahkaa (Skyr)
1tl vaniljasokeria
2-3tl karpalojauhetta

Karpalokiille

3 liivatelehteä
3dl karpalosiideriä (alkoholiton)
(pastaväriä)

- Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.Anna liota 5-10min ennen sulattamista.
- Valmistele 20-24 cm irtopohjavuoka, laita leivinpaperia vuoan pohjalle. Sipaise öljyä/rasvaa reunoihin ja halutessasi voit myös tomusokeroida reunat. Vaihtoehtoisesti voit käyttää reunakalvoja/leivinpaperia reunoilla. Näiden avulla saat irroitettua irtopohjavuoan siististi kakun ympäriltä.
- Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos vuoan pohjalle. Itse murskaan keksit kulhossa puunuijalla, ja painelen nuijan avulla tiivisti vuokaan.
- Vatkaa kermat yhdessä pehmeäksi vaahdoksi. Jätä hieman löysäksi, jotta täyte tasoittuu nätimmin vuokaan.
- Toisessa kulhossa notkista tuorejuusto ja rahka. Lisää sen jälkeen seokseen sokerit ja sulatettu suklaa.
- Kiehauta tilkka vettä ja sulata puristetut liivatelehdet veteen. Kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen suklaaseokseen.
- Lisää kermavaahto varovasti käännellen joukkoon.
- Lisää lopuksi karpalojauhe varovasti käännellen.
- Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2h ennen kiilteen lisäämistä.

- Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Liota liivatteita 5-10min ennen sulatusta.
- Kuumenna 1dl siideriä ja sulata liivatteet joukkoon. Lisäsin pastavärin ennen liivatteita.
- Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen karpalojuoman joukkoon.
- Jos seos kuohuu kovasti, voit koittaa lusikalla kuoria vaahtoa päältä.
- Kaada varovasti hyytyneen kakun päälle. Voit käyttää apuna esim.lusikkaa, näin neste laskeutuu pehmeämmin eikä riko pintaa ja irroita juustokakkuseosta kiilteen joukoon.
- Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3h.

Vinkki!
Voit myös käyttää pakastinta apuna kakun hyytymisessä. Kiilteen laitossa huomasin että vuokani vuotaa, joten laitoin sen suoraan pakastimeen hyytymään.  Annoin olla n. 15min, jonka jälkeen siirsin jääkaappiin loppuajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti