torstai 23. helmikuuta 2017

Ihana vaahtokarkki juustokakku

Vaahtis juustokakku

Postasin ennen ystävänpäivää reseptin näihin ihaniin purkkijuustokakkuihin. Sen jälkeen on tullut eri teitä kyselyjä että voisiko juustokakut purkkien sijaan tehdä yhtenä isona kakkuna. No kyllä voi!
Halusin tehdä erikseen vielä julkaisun isommasta vaahtiskakusta jotta pääsisin testaamaan pari asiaa.

Testi 1:  Massan värjääminen pastavärillä sekä geelivärillä. 
Käyttäkää ehdottomasti pastaväriä jos massaa haluatte värjätä! Geeliväristä saatava pigmentti on niin hailakkaa että sitä joutuu laittamaan melkoisesti, jotta saa edes hieman väriä. Ja se vaikuttaa koostumukseen. Tässä kakussa keltainen kerros on geelivärillä värjätty ja sen huomasi maistellessa että koostumus oli kosteampaa ja ei niin tiivistä kuin toinen kerros.

Testissä oli keltainen geeliväri sekä vihreä pastaväri.

Testi 2:  Voiko valmistuksessa käyttää vispikermaa? Minijuustokakut on sekoitettu Plantin kauravispiin (kauravispi on jämäkämpää kuin normaali vispi). Tähän käytin Alpron soijavispiä, koostumuksessahan ei juurikaan eroa "normaaliin" vispikermaan. Lisäsin kermaan kuitenkin hieman maissitärkkelystä sitomaan kosteutta. Mutta koska tässä kakussa käytin vain valkoisia vaahtokarkkeja, saattaisi kauravispin maku hieman maistua läpi. Valkoisissa vaahtokarkeissa on aika mieto vaniljan maku, kun taas vaaleanpunaiset maistuvat mansikalta. Kauravispin avulla seoksesta tuli ihanan kuohkeaa, kun taas soijavispillä se oli huomattavasti löysempää. No lopputulokseen sillä ei ehkä niin paljon kuitenkaan vaikutusta ollut, kakku kuitenkin hyytyi yhtä hyvin. Vaahtokarkkien määrällä on myös merkitystä koostumukseen. Mitä enemmän, sen tiiviimpi kakusta tulee.

Summasummarum: Jos värillä ei väliä niin käyttäkää pinkkejä vaahtiksia, niistä saa ihanan mansikan maun kakkuun ja värikin on herkullinen vaaleanpunainen (tai heittäkää koko pussi Haribon Chamallowsia, saatte ihanan vaaleanpunaisen värin ja vähän miedomman mansikanmaun). Kumpikin käy, sekä kauravispi että normaali vispikerma (maissitärkkelyksellä vahvistettuna), suosin kuitenkin kauravispiä. Ei geelivärejä!


Vaahtokarkki juustokakku

n. 10 - 12 palaa


Pohja:
200g suklaadominoita
40g sulatettua voita


Täyte:
2 dl vispikermaa + 1,5 rkl maizenaa
 tai  
2 dl kauravispiä

250-280g vaahtokarkkeja
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
(pastaväriä)


Koristelu:
 2 dl vispikermaa
100g valkosuklaata
strösseleitä 


Valmistus:

 1. Voitele 20-22cm irtopohjavuoka ja tomusokeroi reunat. Laita pohjalle leivinpaperi

2. Murskaa keksit täytteineen ja lisää joukkoon sulatettu voi. 
-Sekoita tasaiseksi ja painele vuoan pohjalle.




3. Vispaa kerma kuohkeaksi (lisää maizena jos käytät normivispiä), lisää vaniljasokeri.
- Notkista tuorejuusto toisessa kulhossa.

4. Öljyä mikronkestävä kulho ja kaada vaahtokarkit sinne.
- Sulata vaahtokarkkeja mikrossa täydellä teholla 30 sekunnin pätkissä. Tähän menee noin minuutti.
- Sekoittele öljytyllä nuolijalla kunnes seoksessa ei ole kokonaisia vaahtokarkkeja enää näkyvillä.


5. Lisää vaahtokarkkien joukkoon notkistettu tuorejuusto ja sekoita haarukalla tasaiseksi massaksi.
Seos näyttää jossain vaiheessa ihmeellisen klimppiseltä, mutta ei huolta. Jatka sekoittamista ja massa tasaantuu.



6. Jos haluat värjätä massaa, tee se nyt. Laita pieni tippa pastaväriä vaahtokarkki-tuorejuustoseoksen
 joukkoon ja sekoittele tasaiseksi. Lisää väriä kunnes sävy on hyvä.

7. Lisää vispikerma ja kääntele nuolijalla hyvin joukkoon.

värjätyt vaahtokarkkiseokset

8. Kaada täyte vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3h, mieluiten yön yli.


9. Poista kakku vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle. 

10. Vispaa kerma kuohkeaksi.
- Sulata valkosuklaa ja kaada kerman sekaan koko ajan sekoittaen.

11. Laita kuorrute pursotuspussiin ja leikkaa pussin pää auki. 
Pursota kakun päälle haluamallasi tavalla ja ripottele päälle strösseleitä. ❤

Makea vaahtis juustokakku

vaahtokarkki juustokakku ja pala

4 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta, helppo ja nopea tehdä ja hyvänmakuinen!

    VastaaPoista
  2. Kerroksia on kaksi, mutta ohjeessa tehdään yksi (värjätty) täytemassa. Mistä se valkoinen täytekerros tulee? Selventäisitkö? Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auttamattoman myöhässä tämä vastaukseni, pahoittelut etten ole aiemin huomannut kysymystäsi! Täytemassa on tosiaan jaettu kahteen osaan joista toinen osa on värjätty vihreällä ja toinen osa keltaisella. Päälimmäisenä on vispikermaa ja strösseleitä :)

      Poista