sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Key lime pie / Limettipiiras

Limettipiiras

Key lime pie eli limettipiiras on perinteinen amerikkalainen herkku, kotoisin Floridasta. Yksinkertainen tehdä, joten laiskan päivän unelmapiiras! Tähän voit hyvin käyttää ylimääräiseksi jääneet keltuaiset. Itse tein marenkeja ja macaronseja, niistä jäikin yli keltuaisia ja mietin mihin ne hyödyntäisi. Munakas ei tällä kertaa innostanut, ja muistin että tämä piiras on hyvä käyttökohde. Kaapissa oli lisäksi kondensoitua maitoa, joten kaupasta piti hakea vain limettejä piirasta varten.

Piiraassa käytettävää makeutettua kondensoitua maitoa löytyy S-ryhmän kaupoista useimmin säilykkeiden luota. Sitä myydään sokeroituna sekä karamellisoituna. Karamellisoitu kondensoitu maito on valmista kinuskia, sitä voi käyttää esimerkiksi ihanaan Banoffee-piirakkaan. Banoffee on nopea vierasvara myös; keksipohja, jonka päälle valmis kinuski, banaanisiivuja sekä kermavaahtoa. Nam! Tämä keittämätön versio kelpaa banoffee-piirakkaan myös, mutta ensin se täytyy keittää kinuskiksi. Etiketit poistetaan purkista ja purkki laitetaan avaamattomana kattilaan veden alle ja annetaan kiehua n. 1-2h. Itselläni on usein kaapissa "pahan päivän" varalle molempia purkkeja. 


Piiraaseen käytin suorakaiteen muotoista vuokaa (vastaa 24cm pyöreää vuokaa), sekä 5kpl muffinsivuokia. Mikäli et omista oikean kokoista vuokaa (26cm), varaudu muutamalla muffinsivuoalla lisäksi.

 

Key lime pie

n. 10-12 palaa

Pohja:

200g Digestivekeksejä
100g voita

Täyte:

7 keltuaista (6 riittää myös)
1prk kondensoitua maitoa (EI karamellisoitua)
3 limen mehu
1 limen kuoriraaste
1rkl vaniljasokeria

Koristeluun:

Kermaa
Limetin  siivuja

Tee näin:

- Laita uuni kuumemaan 175°C
- Valmistele 26cm vuoka. Voitele reunat ja laita pohjalle leivinpaperi. Jos teet muffinsivuokiin, voitele myös ne, näin piiras irtoaa nätimmin reunoista. Laita vuokia 2kpl päällekkäin jotta vuoka pysyy tukevana. Voit laittaa myös muffinsipeltiin jolloin tietysti riittää vain 1 vuoka per piiraspala.

- Murskaa keksit kulhossa tai tehosekoittimessa. Lisää sulatettu voi ja sekoita hyvin. Painele vuoan pohjalle tiiviisti.

- Esipaista pohjaa uunin keskitasolla n. 7min.

- Pese limet huolellisesti ja raasta kuori. Vältä raastamasta kuoren kitkerää valkoista osaa.

- Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada vuokaan.

- Paista uunin alatasolla 10-15 min. Täyte saa olla keskeltä vielä hieman höllyvä.

- Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.

- Koristele pursotetulla kermalla ja limetinsiivuilla ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti