torstai 26. lokakuuta 2017

Halloweenin pähkinäinen matopiirakka (gl & vege)



Kun mietin paistettujen juustokakkujen kokeilemista vegaanisina, halusin kokeilla salted caramel -piirakan kanssa myös jotain hieman halloween teemaan sopivaa. Yleensä en innostu itse tekemään mitään kyseisen teeman leivonnaisia, tällä kertaa oli luvassa esikoisen kaveritreffit ja ajattelin tehdä lapsille herkkua. 

Agar agarilla hyydytetyistä madoista ei nyt aivan tullut ulkonäöltään niin lieroja kuin toiveissa oli, mutta yllättäen toivat maultaan kivasti raikkautta piirakkaan. Ohjeeseen muokkasin vaniljatäytteen kaksinkertaiseksi, sillä piirakkaan sopii minusta hieman muhkeampi täyte. Toimii kyllä ohuempanakin kuten kuvissa on, mutta suosittelen tekemään ohjeen mukaan :)


Ällötys matopiirakka

n.  10 palaa


Madot:

1 dl sekamehua (tiiviste)
1,5 dl vettä
2,5 tl agar agaria


Pohja:

2 pkt Pirkka gluteeniton vaniljatäytekeksejä
1 dl Keiju juokseva rypsiöljyvalmiste


Täyte:

350g maapähkinävoita
250g Alpro vanilja soijavanukasta
500g Alpro Natural soijajogurttia
3/4 dl tomusokeria
2-3tl vaniljasokeria
1,5 rkl maizenaa 

Suklaakuorrute:

120g Panda tummasuklaa
1 dl Alpro soijavispi


Koristelu:

½ pkt Pirkka gluteeniton vaniljatäytekeksejä
Hyydytettyjä mehumatoja


Valmistus:

1. Valmista madot mittaamalla nesteet kattilaan.
- Kuumenna kiehuvaksi ja lisää agar agar.
- Anna kiehua kunnes agar agar on liuennut joukkoon, n. 2-5 min.

2. Ota nippu pillejä ja suorista haitariosuus.
- Niputa pillit yhteen kuminauhalla ja laita kuumutta kestävään kuppiin.
- Kaada kuuma nesteseos pillien sisään ja anna jäähtyä & hyytyä.


3. Irroita hyytyneet pillit mukista ja purista madot pois painamalla pilli sormien välissä littanaksi madon alkamiskohdasta ja työntämällä pillin suuaukkoa kohti.

Matojen pituus riippuu kupin korkeudesta ja pillien määrästä.


Pohja & täyte:

1. Murskaa pohjaan tulevat keksit ja sekoita joukkoon Keiju. 
- Laita 24cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
- Painele keksiseos vuoan pohjalle ja nosta hieman reunoille.

Laita vuoan alle uunipelti, leivinpaperi tmv, sillä paistettaessa saattaa pohjan läpi tihkua rasvaa.

2. Paahda uunin keskitasolla 160 asteessa n. 8 min. 

3. Vatkaa maapähkinävoi notkeaksi.
- Lusikoi nokareita kuuman pohjan päälle ja levitä varovasti tasaiseksi levyksi.

4. Valmista vaniljatäyte sekoittamalla vanukas, jogurtti ja sokerit keskenään.
- Kaada maapähkinävoikerroksen päälle.

5. Paista uunin keskitasolla 160°C noin 30-35 min (kiertoilma 150°C), kunnes täyte on hyytynyt.

Täyte saa olla keskeltä vielä hieman hyllyvä, jähmettyy vielä jäähtyessään.

6. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Suklaakuorrute:

1. Irroita piirakka vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle.

2. Mittaa soijavispi kattilaan ja laita sekaan paloiteltu suklaa.
- Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut joukkoon.
- Anna jäähtyä hieman ja kaada sitten kylmän piirakan päälle. Tasoita tarvittaessa lastalla.

3. Murskaa vaniljatäytekeksit ja ripottele hieman suklaan päälle. Ripottele "mullan" päälle matoja ja laita loput keksimurskat matojen päälle.

Leikkaa terävällä veitsellä, ja nauti ♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti