maanantai 31. heinäkuuta 2017

Herkullinen porkkanatäyttis (gl & vege)

Vegaaninen ja gluteeniton porkkanakakku

Blogihiljaisuus päättyy nyt! ... Huh! Vihdoinkin keittiöremontti valmis. Täytyy sanoa että nykyään on niin ihanaa leipoa uudessa köökissä, vanha oli omaan silmään .. noh, liian kamala. Vielä kuitenkin tutustutaan uuden uunin kanssa toisiimme. kääks.

Mikä olikaan parempi tapa päästä testailemaan uutta keittiötä, kuin tyttöjen yhteissynttäreille leipominen. Olipahan homma! Painostava ilma ennen ukkosta ja sadetta, meni ihan muutama yritys roskiin ja hermot oli pikkasen kireällä. 
Ja jotta ei liian helpolla päässyt, piti kaikki valmistaa vegaanisena ja gluteenittomana plus ilman kauraa. 
Mutta mikä onnistuminen lopulta ♥

Muistin tehneeni vuosia aiemmin ihanaa vegaanista porkkanakkua, ja halusin kokeilla muuntaa sen täytekakuksi. Ohjeen löysinkin taas nopeasti  Chocochilin -blogista. Muutin pohjan gluteenittomaksi, sekä tein sen 1,5 kertaisena. 
Täytteen tein triplana jotta se riitti hyvin kerrosten väleihin.

Esikoinen meinasi yksinään syödä hänelle valmistetun suklaakakun, ja tämä porkkanakakku sai myös todella paljon kehuja. Täyte on makea, mutta mansikat tuovat siihen ihanaa raikkautta. Päällä on sipaisu täytettä, sekä lisäksi vegaanisena valmistamaani marenkivoikreemiä. Täytteen mansikat eivät ole siellä ainoastaan maun vuoksi, vaan tuovat myös hieman tukea väleihin. Pelkäsin että pohja on hieman liian raskas löysähkön kreemin päälle, joten mansikoiden avulla pohja ei paina täytteitä ulos kakusta.

Tätä kakkua suosittelen kokeilemaan, vaikka et vegaani (tai keliaakikko) olisikaan ♥


Porkkanatäytekakku

n. 20 hlö


Pohja:

500g porkkanaa
5 1/4 dl fariinisokeria tiiviisti mitattuna
3 dl öljyä
2 1/4 dl soijamaitoa
8 dl Semper Fin mix- jauhoseosta
3/4 dl perunajauhoja
2 1/4 tl leivinjauhetta
2 1/4 tl ruokasoodaa
3/4 tl suolaa
1,5 tl kanelia
1,5 tl neilikkaa


Täyte:

250g Sunnuntai laktoositon leivontamargariini
600 g Violife maustamaton "tuorejuusto"
6,5 dl (maku)tomusokeria
½ rkl vaniljasokeria
½-1 litra tuoreita mansikoita


Kostutus:

1 - 1,5 dl kaakaojuomaa (Alpro)


Koristelu:

Dr. Oetker Mix- strösseleitä (vegaanisia)


Valmistus:

1. Valmistele halkaisijaltaan 20cm vuoka. Laita pohjalle leivinpaperi ja suihkuta reunat vuokasprayllä. 
Jos käytät normaalikorkuista irtopohjavuokaa, pitäisi taikinan mahtua siihen. 
Voit kuitenkin varmistukseksi laittaa reunojen jatkoksi leivinpaperia.

2. Laita uuni kuumenemaan 175°C.

3. Sekoita keskenään fariinisokeri, öljy ja soijamaito.

Säilytän fariinisokerit aina pussinsulkijalla tiiviisti suljettuina, näin eivät pääse kovettumaan.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää öljy/sokeriseokseen. 
- Raasta porkkanat ja lisää mukaan. Sekoita.

5. Kaada vuokaan ja paista uunin keskitasolla n. 45- 60min, kunnes testitikkuun ei tartu taikinaa.

6. Anna jäähtyä ja kumoa vuoasta.

7. Tasoita kohonnut/kupruileva pinta ja leikkaa pohja kolmeen osaan.


8. Valmista täyte. Notkista Violife, ja erillisessä kulhossa notkista huoneenlämpöinen margariini.
- Yhdistä ja sekoita hyvin sekaisin.
- Lisää joukkoon tomusokeri pienissä erissä, ja lisää lopuksi myös vaniljasokeri. 

Käytin itse myös makutomusokeria tavallisen rinnalla tässä täytteessä. Laitoin puolet tomusokerin määrästä salted caramel tomusokeria, jolloin täytteeseen tuli ihana pieni makuvivahde.

9. Laita täyte jääkaapppiin kun puolitat mansikat.

10. Vuoraa vuoka kelmulla, tai täytä suoraan tarjoiluastialle reunakalvojen avulla. 
Kakusta tulee korkea, joten lisäreunat ovat tarpeen joko leivinpaperista tai reunakalvoista.

11. Laita alin pohja/pääliosa paikoilleen ja kostuta kevyesti. Lisää pohjan päälle vajaa 1/3 osa täytteestä ja painele päälle mansikoita. Tee seuraava kerros samoin, mutta jätä täytettä hieman ylimääräistä "kuorruttamista" varten. Laita viimeinen kerros päälle. Käännä kelmut päälle jos niitä käytät, ja laita kakku jääkaappiin maustumaan. Mieluiten yön yli, mutta vähintään muutamaksi tunniksi olisi hyvä.


Jos täytät kakun vuokaan kelmujen avulla, on kakku helpoin kumota tarjoilualustalle. Tällöin kannattaa alimmaiseksi pohjaksi laittaa se kakkupohja joka on tasaisin. Siitä tulee näin kakun päälliosa.


12. Kuorruta kakku kevyesti jäljelle jääneellä täytteellä. 
Kaada päälliosaan strösseleitä ja silota lastalla niin että kansi peittyy ♥

Muista leikata kakkua terävällä veitsellä.

Vege ja gl porkkanakakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti