torstai 20. huhtikuuta 2017

Marenkinen nougatkakku (vege & gluteeniton)

Vegaaninen nougatkakku

Pitkään on jo ollut mielessä kokeilla vegaanisten marenkien tekoa. Nyt vihdoin ryhdyin tuumasta toimeen. Pohjan tein taas Vuohelan Herkun Farina suklaakakku jauhoseoksesta. Se on gluteeniton sekä sopii vegaaneille. Munien sijasta pohjaan käytin aquafabaa, eli kikherneiden lientä. Ihan yhtä kuohkea pohjasta ei tullut kuten munien kanssa, mutta hyvä oli tämäkin. Päätin tehdä marenkikokeilun ensin, ja täytyy sanoa että tekeminen oli ihan superhelppoa. Ei eroa valkuaisista tehtyihin. Toki tälläkään kertaa kaikki ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä.. Unohdin pellillisen valmiita marenkeja hellan päälle. Ja kun lämmitin uunia uudestaan pohjan paistoa varten... Osa marengeista suli taas leivinpaperiin kiinni. 
Hah, mutta onneksi jäi useampi hyvä myös kakunkin päälle!

Gluteenittomassa leivonnassa täytyy tietysti huomioida monia asioita: voi olla kyse vilja-allergiasta, luontaisesti gluteenittomasta ruokavaliosta tmv., joten varmistathan aina leivonnaisten sopivuuden keliaakikolta/syöjältä itseltään.

Suklaamousse jakaa varmasti ajatuksia, sillä siinä on käytetty Mignon-munia. Tiedän että osa vegaaneista ei niitä syö ja toisaalta toiset taas syövät, sillä vaikka sisus on täysin vegaanista on se kuitenkin valmistettu aidon kananmunakuoren sisään. Alunperin oli tarkoistus tehdä täyte Wiener nougatista, mutta jälleen jouduin muokkaamaan ideaani kaupan tyhjien hyllyjen vuoksi ja ostoskoriin päätyi pääsiäisen alla Mignon munat. Suklaavaahdon voisi tehdä siis Wiener nougatista, ja yhtä herkullista voisi olla myös iChocin White nougat crisp-suklaa. 
Mansikat sopivat tietysti täydellisesti tähän herkkuun suklaan ja marengin kaveriksi ♥



 Nougatkakku

 n. 10-12 palaa


Marenki:

2 prk kikherneitä (à 290g, käytetään vain liemi)
1 tl sitruunamehua / etikkaa
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl tomusokeria


Pohja:

1 pkt Farina suklaakakku-jauhoseosta
1 dl aquafabaa (kikherneiden lientä)
1,5 dl Keiju Juokseva rypsiöljyvalmiste 70%
50 g Pandan tummaa suklaata


Täyte:

2dl Alpro vispautuva soijakerma
2 kpl Mignon-munia / 100g vegaanista nougatsuklaata
2 tl vaniljasokeria


Koristelu:

Mansikoita
Pandan tummaa suklaata

Marenkien valmistus:

1. Varmista että kulho sekä vispilä ovat täysin puhtaat ja rasvattomat.
Voit sipaista kulhon vielä talouspaperilla jossa hieman etikkaa varmistaaksesi että kulhon puhtauden.
Metallikulho on marengin valmistukseen paras.

2. Kaada kikherneet siivilään ja siivilöi liemi eri kulhoon. 
Ota nestettä sivuun n. 1dl kakkupohjaa varten.

Herneet voit jatkokäyttää miten parhaaksi näet, netti ohjeita pullollaan!.
Itse paahdoimme pannulla ruokaöljyn ja mausteiden kanssa (pikaratkaisu).


3. Vispaa lientä aluksi muutama minuutti pienellä teholla, ja lisää joukkoon sitruunamehu.
Itselläni on asteikko 1-10 ja käänsin neloselle.

4. Vatkaa sen jälkeen keskinopealla (8) jälleen muutama minuutti.
- Käännä täydet tehot ja vatkaa kunnes vaahto muodostaa pehmeitä huippuja.

"Soft peaks" eli pehmeät huiput. Marenki on hyvin vaahtoutunut, mutta ei vielä kovaa vaahtoa.

Kun vispilää ravistelee kulhon päällä, on vaahto vielä niin pehmeää että tippuu pois.

5. Lisää vaniljasokeri ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa.
- Lisää tomusokeri pienissä erissä kunnolla vatkaten. 

Anna vielä vatkata kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. 
Tätä vaahtoa voi vatkata niin kauan kuin haluaa, sen kärsimättä siitä yhtään :)

Koneista ja tehoista riippuen vaahdon vatkaamiseen voi mennä 5-25 minuuttia.
Aloitin itse pienillä tehoilla niitä varovasti kasvattaen, aivan kuten valkuaisvaahdonkin kanssa.
Marenkivaahdossa saattaa vielä maistua suolainen liemi, maku kuitenkin häviää paistettaessa.

Valmis marenki pysyy muodossaan eikä tipu pois vispilästä.

Marenkivaahto on kuohkeaa ja kiiltävää, eikä liiku mihinkään vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin.

6. Laita uuni lämpenemään 100°C.

7. Täytä pursotuspussi vaahdolla ja pursota pellille haluamiasi kuvioita.

Tarkoitukseni oli tehdä yhtenäinen marenkikansi kakun päälle. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat kun valmis marenkipelti unohtui kuuman hellan päälle....

8. Paista/kuivata uunin keskitasolla n. 1 h 30 min - 2h.
Marenki on valmista kun se irtoaa hyvin leivinpaperista. 
Se saa olla pinnaltaan vielä hieman pehmeää, kuivuu vielä jäähtyessään.

9. Sammuta uuni ja jätä marengit sinne kunnes uuni on kokonaan jäähtynyt (n. 2h).


Pohjan valmistus:

1. Lämmitä uuni 190°C ja valmistele 20-24cm vuoka.
- Laita vuoan pohjalle leivinpaperi ja "voitele" reunat. 

2. Sekoita jauhoseos, sivuun ottamasi aquafaba ja juokseva 
rypsiöljyvalmiste keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.


3. Rouhi suklaa ja kääntele taikinan joukkoon.

Laitoin itse suklaata 100g, se oli kuitenkin liikaa tähän pohjaan joten puolitin määrän ohjeeseen.

4. Paista uunin keskitasolla n. 30 min kunnes testitikkuun ei tartu taikinaa.

5. Anna jäähtyä vuoassa n. 10 min ja siirrä jäähdytysritilälle kunnes kokonaan jäähtynyt. 

Pohja tehty 24cm vuokaan.


Täyte:

1. Vaahdota kylmä soijavispi ja lisää joukkoon vaniljasokeri.

2. Sulata nougatsuklaa mikrossa miedolla lämmöllä. 
Paloittelin Mignonit hieman pienemmiksi ja 
sulatin 30 sekunnin pätkissä välillä sekoitellen.

3. Kaada sulanut suklaa vaahdon joukkoon ja sekoita nopeasti sekaisin.


Levitä suklaavaahto pohjan päälle. 
 Siivuta mansikat ja lado täytteen päälle. 


Lisää juuri ennen tarjoiluhetkeä marengit ja koristele vielä 
mansikoilla sekä halutessasi raidoita sulatetulla suklaalla. ❤
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti