sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Twix-piirakka (gl & vege)



Oi vitsi, on pitänyt jo pitkän aikaa testata miten tämä Kinuskissan ohje muotoutuu vegaaniseksi ja gluteenittomaksi. Aivan sairaan hyvää! Monta monta peukkua tälle. Mielestäni tämä on myös todella helppo ja nopea valmistaa, ei tarvitse odotella montaa tuntia jotta pääsee herkuttelemaan. Ainut vaivalloisempi vaihe on kinuskin keittely. Mutta kun pysyy skarppina sitä valmistaessa, on lopputulos vaivan arvoista todellakin ♥️

Pohjaan lisäsin hasselpähkinäröuhetta, mutta voit hallutessasi jättää sen pois kokonaan. Toffeen keitin kookosmaidon jähmettyneestä osasta (huomioi että laitat kookosmaitotölkin jääkaappin jo edellisenä päivänä), mutta voit myös käyttää soijavispiä (alpro), kauravispiä (mikäli kaura sopii) tmv.

Piirakka on hyvä säilyttää jääkaapissa jos se sinne asti vielä ehtii. Pehmenee nopeasti huoneenlämmössä, joten hieman ennen tarjoilua huoneenlämpöön jotta hampaat pysyvät ehjinä. Toki malttamattomimmat (kuten minä itse) syövät sitä jääkaapista suoraan 🙈


Twix-piirakka

15-20 palaa


Pohja:

110g margariinia (Sunnuntai lakton)
3/4 dl sokeria
2 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta (Semper Finmix)
1 rkl kasvimaitoa
2 rkl hasselpähkinärouhetta


Toffee:

100g margariinia
1 dl kookosmaidon kovettunutta osaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa


Päälle:

2 levyä (160g) ichoc Classic suklaata
kookoshiutaleita



Valmistus:

1. Valmistele suorakaiteen muotoinen vuoka, tai max 24cm irtopohjavuoka. 
- Leikkaa pohjan kokoinen leivinpaperi ja suihkauta reunoille vuokaspray.

2. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää kasvimaito.
- Lisää jauhot muutamassa erässä.
- Lisää lopuksi hasselpähkinärouhe.

3. Levitä taikina vuoan pohjalle, ja painele/nostele hyvin myös reunoille.
- Leikkaa alumiinifoliosta suikaleita ja paina reunoja vasten.
Näin reunat eivät paiston aikan lässähdä, vaan pohja pysyy "kuppimaisena".

4. Paista pohjaa n. 12-15 min uunin keskitasolla. Pohja ei juurikaan rusketu.


5. Mittaa kattilaan toffeen ainekset.
- Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja keittele sekoitellen n. 15-20 min 
kunnes seos sakenee ja on 116 asteista.

Jos et omista mittaria, testaa toffeeta tiputtamalla sitä hieman lusikalla kylmään veteen. Jos saat muotoiltua toffeesta pallon sormillasi, on se valmista. Testaa tätä keittelyn loppuvaiheessa tiheästi, sillä toffeen koostumus muuttuu nopeasti. Liikaa keitettynä siitä tulee kovaa ja vaikeasti leikattavaa.


6. Kaada kuuma toffee pohjan päälle. 
- Siirrä jääkaappiin jähmettymään.


7. Paloittele suklaa ja sulata mikronkestävässä kulhossa (keskilämmöllä) 30 sek välein sekoitellen.
- Kaada suklaa piirakan päälle ja ripottele halutessasi lisäksi kookoshiutaleita.

Anna suklaan jähmettyä ja leikkaa terävällä veitsellä kapeita palasia. 
Ennen leikkaamista veistä kannattaa lämmittää kuuman veden alla, näin saat veitsen uppoamaan hyvin suklaaseen ja leikattua siistejä paloja.

Valmista ♥️


2 kommenttia:

  1. Nimetön8/2/19 14:29

    Tää sun blogi on kyllä vegaanin pelastus! �� Kiitos! Näitä twixejä ajattelin vihdoin kokeilla, mutta gluteenittomalle ei tarvetta,voikohan ton mixin korvata ihan vehnäjauhoilla... ja vielä, löytyykö tollasta vuokasprayta Porista jostain? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa ihana kommentti, kiitos! <3 Voit korvata gluteenittomat jauhot hyvin vehnäjauhoillakin. Vuokasprayta löytyy ainakin isommista kaupoista. Esim länkkärin ja Mikkolan Prismassa ne on sijoitettu ruokaöljyjen kanssa samaan välikköön ja löytyvät muistaakseni ylähyllyiltä. Toki voit käyttää ihan normiruokaöljyäkin ja sivellä paperin avulla tai sudilla, nää vuokasprayt on vaan niin käteviä käyttää että siksi suosin niitä. :)

      Poista