tiistai 24. lokakuuta 2017

Salted caramel -piirakka (gl & vege)



Salted caramel piirakka.. ah. Vielä en ole keneltäkään kuullut että ei siitä herkusta pitäisi! Miehen yksi lempiherkuista, on jopa itsekin sitä joskus leiponut kun on tarpeeksi tehnyt mieli. Nyt olikin oiva tilaisuus tehdä tätä herkkua hänelle synttäriyllätykseksi. Tällä kertaa halusin kuitenkin kokeilla valmistusta vegaanisena ja gluteenittomana, koska tietenkin lapset haluaisivat myös maistaa. 

Resepti on muunnos tästä Kakkuviikarin ohjeesta.
Täytteessä on Alpron maustamatonta soijajogurttia, joka sopii loistavasti uunissa paistettaviin kakkuihin sen hyytymisominaisuuden vuoksi. Tai miksikä nyt sanookaan. Hyytyy/jähmettyy kuitenkin uunissa. :) Kinuskia keitellessä saa olla tarkkana jotta ei keitä liikaa (kuten itselleni usein käy...), silloin siitä tulee jäähtyessään hankalaa leikattavaa. Maultaan piirakka onnistui mielestäni loistavasti, ja kinuskin päälle ripoteltavat suolahiutaleet viimeistelevät sen täydellisesti!


Kinuskipiirakka

8 -10 palaa


Pohja:

180g Semper suklaakeksejä
3/4 dl Keiju juokseva rypsiöljyvalmiste

Täyte:

200g Alpro Natural soijajogurtti (á 500g)
150g  Oatly påMackan "tuorejuusto"
125g Alpro vanilja soijavanukas
1 dl sokeria / oman maun mukaan
2 tl vaniljasokeria / oman maun mukaan
(suolaa)
1 rkl sitruunamehua
2 rkl maizenaa

Kinuski:

1 dl fariinisokeria
1 2/3 dl Alpro soijavispiä

Merisuolahiutaleita

Valmistus:

1. Murskaa pohjaan tulevat keksit ja sekoita joukkoon Keiju.
- Suihkauta 24cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoihin vuokasprayta, 
ja painele muruseos vuokaan.

2. Paista pohjaa 160°C keskitasolla n. 10min.

3. Sekoita keskenään soijajogurtti, påMackan ja vaniljavanukas.
- Lisää joukkoon sokerit, sitruunamehu ja halutessasi suola.
- Lisää viimeisenä maizena ja sekoita hyvin.

4. Kaada täyte pohjan päälle ja paista 160°C noin 30-35 min (kiertoilma 150°C), kunnes täyte on hyytynyt.


5. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin tekeytymään yön yli.

6. Mittaa fariinisokeri ja soijavispi kattilaan. 
- Kiehauta ja vähennä hieman lämpöä.
- Jatka keittelemistä  n. 15-20 min kunnes kinuski on valmista.


Voit testata kinuskia tiputtamalla sitä hieman kylmän veden sekaan. Jos pystyt muotoilemaan veden alla esim. pienen pallon, on kinuski valmista. Voit myös kokeilla kaataa sitä hieman kylmän piirakan päälle ja katsoa hyytyykö hyvin. Varo kuitenkin keittämästä kinuskia liikaa jotta se ei muuttuisi sitkeäksi tai kovaksi leikattavaksi.

7. Kaada kinuski piirakan päälle ja tasoittele pintaa tarvittaessa lastalla. 
- Ripottele päälle merisuolahiutaleita.

Nauti ♥


2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä! :) Tää on ehkä parasta ikinä, ihanaa miten tää resepti on levinnyt ihan joka puolelle ♥ Ja näköjään taipuu muokkaamalla moneksi! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tää on kyllä niin mahtavaa, ja ihanaa että muokkaantui näin hyvin myös erityisruokavalioihin sopivaksi (kärsimättä maun puolesta yhtään) ♥♥

      Poista