keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Amerikkalaiset kanelikierrepullat vegaanisina


Amerikkalaiset kanelikierrepullat

Suoraan asiaan.. Valehtelematta helpoin ja parhain pullaresepti mitä ikinä olen kokeillut! Syön kyllä muiden tekemiä meheviä puusteja ja pullia kun vain tarjolla on. Mutta itse en niitä oikeasti juuri koskaan leivo. Ei onnistu. Kuivia, kovia tai muuten vaan mauttomia tuppaavat aina olemaan. Mutta sitten törmäsin näihin. Ja oli ihan pakko kokeilla. Aivan mielettömän ihania kanelikierrepullia kuorrutteella, superhyvää! Reseptiin törmäsin niinkin ihanassa Facebook-ryhmässä kuin What F.A.T. Vegans Eat. Ja alkuperäinen resepti on siis täältä Minimalist Bakerilta, vaatimattomasti nimettynä Maailman parhaimmat kanelikierrepullat. Eikä suotta.
Reseptistä muutin hieman määriä, vaihdoin mantelimaidon kauramaitoon ja lisäsin taikinaan vielä kardemummaa mausteeksi. Vegaanisena voina käytin Sunnuntain laktoositonta leivontamargariinia. Tästä tuli ehdottomasti lemppari pullareseptini. ♥

Vinkki! Resepti muuntuu helposti gluteenittomaksi vaihtamalla vain jauhot. Mikäli myöskään kaura ei käy, käytä mantelimaitoa.


VegeSpinnyt

n. 10-12 kpl


Taikina:
 
10g hiivaa
2,4 dl kauramaitoa
100g vegaanista voita
 1/4 tl suolaa
½ tl kardemummaa
n. 6,5 dl vehnäjauhoja
 1 ½ tl kanelia
1 dl ruokosokeria

Kuorrutus:

2 dl tomusokeria
2 rkl kauramaitoa


 Valmistus:

1. Laita maito ja 45g voita mikronkestävään kulhoon. 
- Kuumenna 30 sekunnin pätkissä, kunnes voi on sulanut (älä päästä kiehumaan).
 - Jäähdytä hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi (ns. kylpyvesilämmintä).
Nesteen tulee olla kuumaa, mutta ei liian kuumaa jotta hiiva ei kuole.

2. Lisää hiiva ja sekoita hyvin joukkoon.
- Jätä aktivoitumaan n. 10 minuutiksi. 

Sekoita hiiva lämpimän kauramaidon ja voin joukkoon.

Hiiva on aktivoitunut kun seos on hieman paksuuntunut ja kuplii.

3. Lisää mukaan suola, kardemumma ja rkl ruokosokeria, sekoita.
- Lisää jauhot desi kerrallaan sekoittaen.

Kun taikina käy tahmeaksi, jatka vaivaamista käsin. Et välttämättä tarvitse kaikkia jauhoja. 
Vaivaa jauhotetulla pöydällä tai kulhossa. Taikina on valmista kun se on tahmea löysä pallo.

Tässä ehkä hieman liikaa jauhoja seassa.

4. Öljyä kulho ja laita taikina sinne.
- Kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin 1h.
Itse lämmitin mikroa hieman ja laitoin taikinan sinne kohoamaan.

Hyvin kohonnut taikina.

5. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kauli suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
- Sulata loppu voi ja sivele levyn päälle reilusti (jätä osa voista vielä myöhemmäksi).
- Ripottele voin päälle sokeri ja kaneli.


6. Rullaa taikina tiukasti rullalle ja jätä saumapuoli alaspäin.
- Leikkaa sahalaitaisella veitsellä tasapaksuja paloja.

7. Öljyä vuoka ja asettele palat vuokaan. Sivele sulatetulla voilla.

Spinnyt
Vuokaa ei välttämättä tarvitse täyttää kovin tiiviisti, myös väljempi täyttö on ok.

8. Laita uuni lämpenemään 175°C. Kohota pullia vielä liinan alla, uunin päällä kunnes uuni on lämmin.

9. Paista n. 25-30 min kunnes ovat kullanruskeita. Jäähdytä hetki.

10. Valmista kuorrute sekoittamalla kauramaito tomusokerin sekaan.
 Kaada vuokaan pullien päälle ja tarjoile heti ❤

Spinnyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti